Taliansky kníhtlačiar Ottaviano Petrucci bol vynálezcom tlače nôt

18.06.2016 Celý región

Fossombrone/Bratislava 17. júna (TASR) – Taliansky kníhtlačiar a vydavateľ Ottaviano Petrucci sa narodil 18. júna pred 550 rokmi.

Do svetovej hudobnej histórie sa zapísal ako zdokonaliteľ techniky trojitej tlače nôt.

Narodil sa 18. júna 1466 v talianskom meste Fossombrone, kde strávil prvé roky svojho života. Okolo roku 1490 presídlil do Benátok s cieľom vyučiť sa tlačiarom. O osem rokov neskôr požiadal miestneho dóžu o výhradné práva pre tlač hudobných partitúr na nasledujúcich 20 rokov. Túto výsadu Petrucci zrejme dostal, pretože nie sú známe žiadne ďalšie vydania hudobných kníh pred rokom 1520. V roku 1501 vyšla v Benátkach jeho prvá publikácia Harmonice Musices Odhecaton ako vôbec najstarší exemplár tlačenej polyfónnej hudby. V ďalších rokoch sa taliansky tlačiar stále zdokonaľoval v technike tlače až k pohyblivým znakom.

Okolo roku 1509 musel Ottaviano Petrucci z dôvodu vojenských nepokojov svoju činnosť v Benátkach prerušiť. Vrátil sa do rodného mesta, zriadil si novú tlačiarenskú dielňu a požiadal pápeža o podobnú výsadu, akú mal v Benátkach. Tlačenie partitúr mu bolo umožnené na niekoľko rokov. Potom však pápež jeho exkluzivitu zrušil, nakoľko sa Petrucci nevenoval tlači organových skladieb, a pápež uprednostnil v Ríme pôsobiaceho tlačiara Andreu Antica.

Petrucci sa vrátil do Benátok, kde vynikol najmä tlačou klasických latinských a gréckych textov. Jeho inovatívny systém tlačenia nôt sa zakladal na trojitej tlači. Najprv sa vytlačila notová osnova, potom nasledovali noty a nakoniec spevný text a ostatné typografické náležitosti. Pre dosiahnutie maximálnej presnosti vkladal do uhlopriečok tlačeného listu ihly.

Ottaviano Petrucci zomrel 7. mája 1539 v talianskych Benátkach.
 

Vyberte región